Home

Creatuur - Theater Improvisatie - Arthur Aalbers : acteur en docent
Theater Improvisatie

Ik  kwam in 1991 als pionier in aanraking met theatersport in Leiden. De lessen werden gegeven door Bart van Heel die op zijn beurt weer les had gekregen van Keith Johnstone, de grondlegger van theatersport. Ik heb toen Moeders Mooiste opgericht met vrienden van mij. Tegenwoordig is er bijna in elke stad in Nederland een theatersportgroep te vinden.

Er zijn tv-programma’s zoals “De vloer op”en“de Lama’s”: allemaal met als uitgangspunt impro. Positief zijn, accepteren, risico nemen.

Na 18 jaar op hoog niveau gespeeld te hebben, merkte ik dat ik het risicovolle spel vanuit de pionierstijd miste. Theatersport werd een truc bij mezelf en ik zag het ook om me heen gebeuren. Er kwamen te veel afspraken om falen uit te sluiten, terwijl  de methodiek van theatersport is bedoeld om spelers innerlijk bewegelijk te laten worden. Kwetsbaar te zijn, te incasseren.

“Zelfonthulling is het hart van de impro” is een van de uitspraken van Keith Johnstone. Wees als een kind dat alles ontdekt, zonder oordeel.

In de clownerie ontdekte ik weer de vrijheid van improviseren, lol te hebben en in het nu te zijn. Plan niks, kom niks halen, kom niks brengen. Be there.

Door mijn theater-improvisatie- en clownsachtergrond kan ik de pure essentie van improviseren inspirerend overbrengen op cursisten. Ik ben in te huren voor losse theatersportworkshops of clowns workshops in Leiden en omgeving.

 

Vorige Pagina